3. Press releases
  5. Beesafe uhonorowany nagrodą Sollers Award
Beesafe uhonorowany nagrodą Sollers Award
kw. 23, 2021

Polski start-up ubezpieczeniowy Beesafe został uhonorowany nagrodą Sollers Award 2021 za zbudowanie w pełni cyfrowej firmy ubezpieczeniowej. W ostatnim dniu konferencji Innovation in Insurance, Sollers Consulting docenił ambitny zakres i wyjątkowe tempo tego projektu. Przed wręczeniem nagrody przedstawiciele Beesafe i Sollers Consulting zdali relację z powstania nowej firmy.

W ostatnim dniu konferencji Innovation in Insurance, start-up ubezpieczeniowy Beesafe został uhonorowany nagrodą Sollers Award, która jest wyróżnieniem dla wybitnych projektów digitalizacyjnych. Beesafe to cyfrowa firma ubezpieczeniowa założona przez VIG z myślą o świadomych cyfrowo klientach w Polsce. Marcin Pluta, Partner Zarządzający Sollers Consulting, w swojej laudacji dla laureata nagrody zwrócił uwagę na wybitne, wyjątkowe osiągnięcia.

„Gratulujemy zespołowi Beesafe udanego startu nowej firmy ubezpieczeniowej. Beesafe wyznacza nowe standardy w zakresie doświadczenia klienta na rynku. Projekt, w którym uczestniczyliśmy, był bardzo ambitny pod względem czasu i zakresu. Ubezpieczenie komunikacyjne zostało wdrożone w podejściu cyfrowego ekosystemu, a wiele funkcji dodano w celu stworzenia unikalnego doświadczenia klienta. Wszystko to udało się osiągnąć w niemal całkowicie zdalnym trybie pracy. Udział zespołów Sollers w tym niezwykłym projekcie był dla nas wielką przyjemnością” – powiedział Pluta.

Nagroda Sollers Award przyznawana jest firmom, które osiągają wybitne wyniki w swoich projektach informatycznych. 12 kwietnia firma Guidewire Software została uhonorowana Nagrodą Sollersa. Wcześniej laureatami Sollers Award były takie firmy jak Zurich Germany, PZU i Beazley. Nagroda Sollers Award 2021 została wręczona przez Marcina Plutę Rafałowi Mosionkowi, CEO Beesafe

„Jesteśmy wdzięczni za uhonorowanie nas nagrodą Sollers Award. Zbudowaliśmy markę dystrybucji ubezpieczeń, która sprawia, że zakup ubezpieczenia jest tak łatwy, jak to tylko możliwe. Dzięki nowoczesnej technologii, oferta Beesafe zawiera wiele funkcjonalności, które tworzą realną wartość dla klientów. Nasze innowacyjne podejście może być przełomem w dystrybucji bezpośredniej w Polsce” – powiedział Mosionek

Piotr Pastuszka, Senior Manager w Sollers Consulting relacjonuje proces przygotowania technicznego nowego ubezpieczyciela, w który zaangażowanych było ponad 100 specjalistów z dziedziny biznesu i IT. Infrastruktura informatyczna Beesafe oparta jest na systemie Guidewire i działa w oparciu o Microsoft Azure. Budując nową infrastrukturę IT, połączone zespoły Beesafe i Sollers Consulting stworzyły ekosystem usług cyfrowych wokół mobilności. Jako rozszerzenie ubezpieczenia pojazdów mechanicznych, start-up VIG/Compensa oferuje ochronę ubezpieczeniową dla bagażu, ochronę prawną i małe pojazdy, takie jak skutery, hoverboardy i rowery jednośladowe. Pakiet udogodnień dla MOD/MTPL obejmuje różne usługi concierge i naprawy. Beesafe dąży do opracowania prostych procesów sprzedaży. Korzystając z publicznych baz danych, firma umożliwia zawarcie ubezpieczenia komunikacyjnego przy podaniu przez klienta tylko dwóch danych.

„Stworzyliśmy najlepsze cyfrowe doświadczenie klienta, jakie istnieje na polskim rynku ubezpieczeniowym. Beesafe dąży do pozyskania klientów świadomych cyfrowo. Jesteśmy na rynku z ofertą ubezpieczeń komunikacyjnych easy-to-buy, która zgodnie z naszymi oczekiwaniami zmieniła sytuację w zakresie postrzegania klientów MOD/MTPL” – wyjaśnia Mosionek

„Nasze wspólne zespoły wykonały świetną pracę. W bardzo krótkim czasie zbudowały ubezpieczyciela o złożonych wymaganiach produktowych. Cieszymy się perspektywą dalszego rozwoju spółki” – skomentował Pluta.